Us descobrim una mica més de la Jornada del 12 d'abril de Diumenge Inclusiu a Can Dragó amb una entrevista amb Merche Rios. Doctora en Ciències de l'Educació, és en l'actualitat, la coordinadora del programa municipal d'esports i discapacitat (L'espot inclou) de l'Institut Barcelona Esports de l'Ajuntament de Barcelona a més de ser la Vocal de la Junta Directiva de la Federació en temes d'inclusió.
Ens pots explicar en que consisteixen les Jornades de diumenges Inclusius?
Són una mostra dels diferents esports adaptats a les persones amb discapacitat que pot practicar i vivenciar tota la població de la ciutat que s’apropi a l’esdeveniment. S’organitzen 17 estacions d’esports adaptats dirigides per tècnics i tècniques esportius experts en la matèria, de les quatre Federacions Catalans participants (discapacitat física, visual, paràlisis cerebral i intel•lectual). També participen en cada estació esportistes practicants dels diferents esports adaptats, i els visitants, amb o sense discapacitat, compartiran la pràctica de l'esport adaptat amb esportistes amb discapacitat d’aquestes federacions, aconseguint-se una vivència inclusiva.
Pel que fa a la dinàmica de cada estació, es comença amb una breu explicació sobre l’activitat a realitzar a càrrec dels tècnics i tot seguit es fa la part pràctica i una reflexió final sobre l’activitat, on els participants poden aclarir dubtes i valorar l’experiència. També es recullen totes les vivències de qui les vulgui escriure en el “llibre de pensaments” que es va omplint durant l’esdeveniment i on fins i tot poden dibuixar les seves sensacions envers l’esport adaptat i la jornada.
Quins objectius es persegueixen en aquestes Jornades?
L’organització és a càrrec de la FCEDF amb la col•laboració de FCEC, FECPC, ACELL, i la Fundació UBAE. Totes elles comparteixen l’objectiu d’apropar l’esport adaptat i també altres activitats, com el bàsquet social, el mercat de la Terra, l’espai mediterrani, i l’espai d’hidratació i de energia sostenible, a la societat.
La idea general és poder oferir una jornada lúdica, esportiva i inclusiva a la gent de la ciutat de Barcelona, per tal de normalitzar i promocionar l’esport adaptat.
Quin és el paper de l’ajuntament de Barcelona en aquesta Jornada?
La jornada s’emmarca en la mesura de govern L'esport inclou de l’Ajuntament de Barcelona i en el la campanya internacional de promoció de l’activitat física Now we Move, que té el recolzament de la Comissió Europea i que vol aconseguir 100 milions de ciutadans actius a Europa l’any 2020.
He de subratllar que L’esport Inclou, de l’Institut Barcelona Esports en col•laboració amb l’Institut Municipal de Persones amb Discapacitat, es planteja com una de les seves prioritats consolidar l’enriquiment de la vida esportiva de la ciutat de Barcelona, garantint el dret a la pràctica de l’esport del sector social de les persones amb discapacitat, per tal de millorar la seva qualitat de vida i col•laborar en l'objectiu d'una societat normalitzadora i inclusiva, respectuosa amb la diversitat. És per aquest motiu que es planteja entre els seus objectius la inclusió de les persones amb discapacitat als esdeveniments Esportius de la ciutat i sensibilitzar els ciutadanes i ciutadans de Barcelona sobre el dret a la pràctica d'activitat físicoesportiva de les persones amb discapacitat, aprofitant tota mena d'actes i d 'esdeveniments Ciutadans com es aquesta Jornada.
Per què ha de venir la gent a gaudir del diumenge inclusiu?
Perquè els permetrà conèixer de primera mà l’esport adaptat, viure de manera lúdica les limitacions de les persones que presenten dificultats físiques, intel•lectuals o visuals, i valorar les seves possibilitats i capacitats.
Cal experimentar per interioritzar, i així poder expressar i poder relacionar-se. Maniobrar una cadira de rodes, desplaçar-se sense veure amb l'ajuda d'un bastó, ensenyar com acompanyar una persona cega, jugar a bàsquet en cadira de rodes … són vivències que no només fan de l'activitat en si mateixa una font d'aprenentatge significatiu, sinó que també eduquen en valors i actituds, són experiències que, viscudes d'una manera lúdica, rarament s'obliden.
La paradoxa fascinant de la discapacitat, el seu potencial per desenvolupar de forma creativa noves capacitats, la que vertebrarà el contingut d'aquest diumenge inclusiu del proper 12 d'abril al CEM Can Dragó.