L’esport per a persones amb diversitat funcional es denomina normalment esport adaptat, però d’acord amb el subjecte que el practica pren diferents denominacions:
– Quan totes les persones que el practiquen presenten una determinada discapacitat, pren el nom d’esport adaptat. L’esport adaptat és aquell esport en el que s’han modificat mínimament les normes o els instruments perquè puguin participar persones amb discapacitat (bàsquet en cadira de rodes, per exemple). També són aquelles modalitats especifiques per a persones amb discapacitat, com la boccia, el goalball, l’eslàlom,…
– Quan les persones que el practiquen presenten o no una discapacitat, parlem d’esport inclusiu. En aquest esport, tothom pot participar amb les seves capacitats. Per exemple, en el cas del bàsquet, participarien persones en cadira de rodes i persones dempeus. En la majoria de modalitats, s’apliquen unes normes perquè la pràctica sigui satisfactòria.
– Finalment, quan l’esport es practica respectant les regles i les condicions que no presenten adaptacions, estem descrivint l’esport convencional, al que habitualment es refereix la població, els mitjans de comunicació, l’administració, etc.
L’esport adaptat i l’esport inclusiu són els models d’esport per atendre la diversitat. Són processos, en definitiva, per adquirir la normalització esportiva. Però per arribar a aquest plantejament de l’esport, aquest ha evolucionat considerablement i encara s’ha de consolidar.
jornada16_00L’evolució de l’esport per a persones amb diversitat funcional ha passat pels diferents estadis següents:
L’exclusió d’aquest col·lectiu de la pràctica esportiva en el passat.
L’inici de l’esport adaptat gràcies al Dr. Guttmann, que el va començar a utilitzar com a eina de rehabilitació i va donar peu als primers campionats per a persones amb discapacitat, creant les entitats corresponents per a la seva regulació.
Les tendències de futur, les quals van tenint presència en l’actualitat, són de normalització integradora de l’esport adaptat en administracions federatives convencionals o en la pràctica esportiva inclusiva.
Per tant, l’esport inclusiu no és el mateix que l’esport adaptat. Ambdós estan molt relacionats, però mentre l’esport adaptat és l’activitat físico-esportiva susceptible d’acceptar modificacions per possibilitar la participació de les persones amb discapacitats físiques, psíquiques o sensorials, l’esport inclusiu és el que practiquen conjuntament persones amb i sense discapacitat.

Us de cookies

Aquest lloc web fa servir galetes per que tingueu la millor experiència d'usuari. Si continua navegant està donant el seu consentiment per a l'acceptació de les esmentades cookies i l'acceptació de la nostra política de cookies, cliqueu l'enllaç per a més informació. ACEPTAR

Aviso de cookies