L’evident professionalització dels esportistes discapacitats i el progrés, tant esportiu com social, dels darrers anys estan qüestionant la reunió de les diferents disciplines en una sola, anomenada, per exemple, unioesportiva. En aquest aspecte va incidir la secretària general de l’Esport, Anna Pruna. Pruna va encoratjar als protagonistes a fer-ho, sempre que sigui amb “consens i de manera natural”. Si això s’assoleix, la mateixa secretària va apuntar que “aconseguirem un esport inclusiu i sense adjectius”.
A més, la mandatària de l’esport català va assegurar que amb el recent aprovat Decret d’Entitats Esportives s’obre “una gran oportunitat” per fusionar-ho. En un article del Decret, s’afirma que si a nivell internacional una modalitat d’esport adaptat s’integra en una federació olímpica uniesportiva, ”la federació catalana per a discapacitats i la federació catalana uniesportiva corresponents podran dur a terme la integració d’aquella modalitat en la darrera federació esmentada”.
En cas que vulguin donar el pas Pruna va garantir el suport del Govern, tot i que han de saber el nou “rol en aquest escenari”, que segurament girarà entorn a l’assessorament, però sense representar la seva desaparició.
Aquestes declaracions es van fer dins la presentació del llibre ‘En Pau juga a bàsquet’, de l’editorial Pedra de Toc i duta a terme el passat dimecres, al Museu Melcior i Colet de Barcelona. I que, a més, també va comptar amb la presència del representant territorial de l’Esport a Barcelona, Toti Mumbrú; el secretari de la Unió de Federacions Esportives de Catalunya, Jordi Alcover; el president de la Federació Catalana de Bàsquet, Enric Piquet; el president de la Federació Catalana d’Esports de persones amb Discapacitat Física, Josep Lluís Amador; els jugadors de bàsquet, Marc Gasol i Helena Boada, i el capità i entrenador de l'equip del GAM Joventut de Badalona, Fabián Castilla.
Però, a part dos jugadors de l’escola de la federació, Marc Subiron i Marc Monfort, també van ser-hi. Qui van aprofitar l’ocasió per fotografiar-se amb l’estrella de la NBA i la de l’Olesa Espanyol. De fet, ambdós van enaltir el bàsquet en cadira de rodes.
Per últim, el protagonista de l’acte, la publicació va centrar les paraules del president de la FCEDF, qui va declarar que ens “ajudarà a fer un pas endavant per demostrar tothom que l’esport adaptat és viu”. ‘En Pau juga a bàsquet’ és el sisè volum de la sèrie ‘Anem a educar, anem a jugar’. L’autora, Magalí Malagelada, també va aportar la seva visió sobre el tema i va expressar com a “repte”, en la mateixa línia que Anna Pruna, que “els esports per a discapacitats puguin estar sota el mateix paraigües que les federacions d’aquell esport, sense especificitats, perquè representin un únic esport”.