La introducció de l’esport adaptat a l’Estat Espanyol va tenir lloc a Catalunya. En un principi, l’any 1958, la Excma. Diputació de Barcelona sota la direcció del Il·lustríssim Senyor Joan Antoni Samaranch, inaugura les Llars Mundet a la zona de la Vall d’Hebrón de Barcelona, per acollir a nens i joves provinents de l’antiga Casa de la Caritat. El director d’esports del centre, el salesià senyor Joan Palau, inspirat en la filosofia del Dr. Guttmann, va fomentar l’activitat esportiva dels joves amb discapacitats del centre, ja que entre els residents hi havia un gran nombre d’afectats per seqüeles de la poliomielitis. Per tal que aquests joves no es veiessin segregats, va habilitar un espai específic, el camp de Santa Rita, on es practicava esport adaptat: natació, tennis de taula i atletisme, sota les ordres de l’entrenador de natació Senyor Pere Cervera.

Als inicis dels anys seixanta, coincideixen en aquest tipus d’iniciatives el Dr. Ramon Sales Vázquez, director de Traumatologia de la Residència Francisco Franco, ara Valld’Hebrón, el qual introdueix el bàsquet en cadira de rodes com a teràpia pels seus pacients paraplègics, tot seguint el model vigent al món Occidental. Anàlogament, els doctors Emili Isamat i Miquel Sarrias, aquest últim deixeble del Dr. Guttmann, de l’hospital de la “Asociación Nacional de Inválidos Civiles” (A.N.I.C.), avui Hospital Institut Guttmann, introdueixen com a pràctica rehabilitadora dels seus pacients, diverses disciplines esportives adaptades, principalment la natació, el tir a l’arc, el bàsquet en cadira de rodes, el tennis i la boccia.

La Federació Catalana d'Esports per a Discapacitats Físics, va ser constituïda l’any 1969. El 1er president de l’entitat va ser el Sr. Juan Palau i Francàs, seguit del Sr. Antonio Marco, després i durant un període de setze anys, va presidir la Federació el Sr. Bertrand de Five i Pranger, ex- campió mundial i paralìmpic de natació per a discapacitats.Pasant pel Sr. Daniel Lamata de la Torre, i l’actualitat la FCEDF, està presidida pel Sr. Josep Lluís Amador .Està integrada per esportistes practicants federats, clubs i associacions i, també, activitats incloses dintre de Programes d’actuació social.

La FCEDF és la única institució a Catalunya en la promoció i desenvolupament de l’esport adaptat per persones amb discapacitat física. Organitza Campionats Internacionals, Estatals i Nacionals en 18 disciplines esportives, en les quals ha aportat importantíssims èxits esportius, com ho demostra el gran nombre de medalles paralímpiques, obtingudes pels esportistes discapacitats físics catalans.

Una de les màximes aspiracions de la FCEDF és el Programa Esportiu, gestionat des de l’any 1992, per a persones amb mobilitat reduïda, "Hospi Sport", que dóna noves eines de readaptació funcional i normalització social, mitjançant l’activitat física adaptada, a les persones que pateixen algun tipus de discapacitat física i que estan ingressades als hospitals catalans.

Aquest fet ha estat recompensat amb l'obtenció de la Medalla de Bronze en l'apartat de Readaptació Funcional dels Premis Helios II que atorga la Unió Europea i el "IV Premi Medicina i Esport: Dr. Cardenal i Dr. de Chopitea 1994" atorgat per la Fundació "la Caixa". Així mateix, durant el 2010 ens van atorgar el  Premi "Superació" 2ª edició Valors en l’Esport Paralímpic.

CategorySin categoría

Us de cookies

Aquest lloc web fa servir galetes per que tingueu la millor experiència d'usuari. Si continua navegant està donant el seu consentiment per a l'acceptació de les esmentades cookies i l'acceptació de la nostra política de cookies, cliqueu l'enllaç per a més informació. ACEPTAR

Aviso de cookies