Parlem amb una de les grans figures de l’esport de lluita. Alberto Recuero va participar als JJOO de Barcelona’92 i Atenas’04. També va participar als Jocs del Mediterrani de Languedoc-Roussillon’93 i Almeria’05, aconseguint la medalla de bronze. Actualment, és mosso d’esquadra i continua vinculat al món de la lluita i és el vicepresident de la Federació Catalana de Lluita.
– Què s'ha de fer perquè esports com la lluita o l'esport adaptat tinguin més repercussió als mitjans?
Els esports minoritaris sempre lluitem per estar més presents als mitjans, doncs sortir als medis ens proporciona una excel·lent plataforma de promoció.
Els esports minoritaris sempre anem escassos de recursos i sortir als mitjans de comunicació ens ajudaria a trobar patrocinadors. Però els sponsors i les marques necessiten sortir als mitjans per obtenir un bon retorn publicitari, però com que sortim poc els patrocinadors s'interessen poc per nosaltres…."És un peix que es mossega la cua".
La clau com sempre és el tema econòmic. Ideal seria disposar d'un bon canal esportiu que donés cobertura a tots els esports. Però crec que canviar la política informativa en matèria d'esports en els telediaris no seria massa complicat. Que menys que informessin dels resultats internacionals que aconsegueixen els esportistes que tenim repartits pel món. Sap greu quan en la secció dels esports observem sempre la crònica dels mateixos esports, inclús consumint minuts d'or amb continguts que poc tenen a veure amb l'esport. El mateix passa en alguns diaris que es fan anomenar "esportius".
– La lluita també a vegades fa una labor molt important com a esport inclusiu, quines són les seves eines?
La lluita esta fent una labor important sobretot amb la integració social d'immigrants en els que en els seus països d'origen la lluita no és un esport minoritari.
Nens, nenes, nois i noies i inclús adults nouvinguts, sobretot de països de l'est, s'apropen als clubs de lluita interessats en practicar l'esport de la lluita.
La lluita al igual que la resta dels esports, afavoreix en les relacions socials i en la correcta utilització del temps del oci.
– Per què creus que són tant importants aquestes jornades de promoció?
Perquè la societat se n'adoni de que existiu, que sou una porta per aquells que pateixen alguna discapacitat. L'esport dóna sentit a la vida a moltes persones.
– Per què creus que ha d'anar la gent a gaudir del diumenge inclusiu?
Per conèixer més sobre l'esport adaptat, quines disciplines teniu, com s'adapten a elles, etc…
Des del punt de vista de pare, portaré als meus fills per ensenyar-los d'una manera atractiva que no tots som iguals però que tots tenim els mateixos drets i oportunitats. En aquest cas, l'accés a practicar esport.