V Jornada inclusiva: Quins esports estaran presents (1): atletisme i bàsquet en cadira de rodes

ATLETISME
Descripció de l’esport
L’atletisme possibilita la participació de tots els atletes, sigui quin sigui el seu grau de discapacitat, al agrupar-los per categories i establir proves específiques per a cadascun d’ells.

Per a atletes amb discapacitat física i paràlisi cerebral, destaquen dues modalitats: les carreres i els llançaments. Així, en les carreres, hi ha les proves de 100, 200, 400, 800, 1.500, 5.000 metres i relleus. En llançaments, alguns tan coneguts com el pes, el disc, la javelina i d’altres més específics per a persones amb discapacitat física amb lesió cerebral com són els llançaments de precisió, distància, alçada i club. També hi ha proves de llançaments per a atletes que el seu nivell major de funcionalitat es troba a les cames, com són la pilota medicinal i el kick-ball.

Els esportistes amb deficiència visual practiquen aquest esport mitjançant la utilització de guies que criden l’esportista per als salts, o mitjançant la utilització d’un guia atleta per a les curses. Una de les principals adaptacions la trobem en els salts horitzontals, on la taula de batuda és substituïda per una zona de batuda de cal, per tal de veure l’última petjada de l’atleta abans del salt. Els atletes B1, esportistes amb molt poca o gens visió, sempre han de dur ulleres opaques, per tal d’aconseguir homogeneïtat entre els participants.

Els esportistes amb discapacitat intel·lectual tenen proves adaptades depenent del grau de discapacitat de l’atleta. Alguns exemples són la prova de 60 m. assistits verbalment (per a esportistes amb autisme), 50 m. marxa (per a esportistes amb problemes de desplaçament) i el salt de llargada sense cursa (per esportistes amb problemes de coordinació).

Activitats durant la jornada

Aprofitant el carril bici de la zona peatonal de l’Arc de Triomf, es posaran a disposició de la ciutadania les cadires de rodes d’atletisme, per tal de que tothom pugui gaudir de l’experiència.
Els tècnics esportius mostraran als participants, entre d’altres, la tècnica de propulsió del carro d’atletisme per a fer una cursa de velocitat de 100 m.
També es podrà participar en cadira de rodes.

BÀSQUET EN CADIRA DE RODES
Descripció de l’esport
El bàsquet en cadira de rodes (BCR) és una modalitat practicada bàsicament per persones amb discapacitat física i és la variant adaptada del bàsquet convencional on les regles del joc són principalment les mateixes i només s’adapten les passes. Els passos es cometen quan un jugador dóna més de dos impulsos a les rodes de la seva cadira i no bota la pilota / fa una passada.
Els jugadors tenen una classificació medico-funcional basant-se en la seva funcionalitat. Les puntuacions dels jugadors ascendeixen 0,5 punts i van des de l’1 al 4’5, essent els esportistes amb puntuació més baixa els que tenen lesions més altes (major afectació). Cada equip pot jugar amb fins 14 punts a pista (o 14,5 en certs campionats). Al ser un esport mixt les jugadores a pista tenen una reducció de la seva puntuació d’1 punt, per afavorir la seva inclusió i participació. És un esport de transicions molt ràpides, de contacte i molt espectacular degut a la gran mobilitat/velocitat i a l’impacte de les cadires de rodes esportives.

És un esport que exigeix una gran fortalesa i resistència.

Activitats durant la jornada

La primera estació esportiva, al costat de l’arc de triomf serà la del bàsquet en cadira de rodes, on es podrà jugar al bàsquet amb diferents activitats dinamitzades per tècnics esportius.

Els tècnics esportius mostraran als participants, entre d’altres, la tècnica de propulsió del carro d’atletisme per a fer una cursa de velocitat de 100 m.

També es podrà participar en cadira de rodes.

Write a comment:

*

Your email address will not be published.

Us de cookies

Aquest lloc web fa servir galetes per que tingueu la millor experiència d'usuari. Si continua navegant està donant el seu consentiment per a l'acceptació de les esmentades cookies i l'acceptació de la nostra política de cookies, cliqueu l'enllaç per a més informació. ACEPTAR

Aviso de cookies