Del 20 al 29 de gener i del 10 al 19 de març, les estacions catalanes d’Espot i La Molina, respectivament, es convertiran en dues de les seus del FIS Para Snow Sports World Championships 2023, els mundials d’esport de neu adaptat. Aquest mes de gener, Espot serà l’estació encarregada d’acollir les proves en la modalitat d’esquí alpí i, al març, La Molina serà la seu de les proves de snowboard. Les proves en la disciplina d’esquí nòrdic se celebraran a l’estació sueca d’Östersund també al gener.

L’acte de presentació dels campionats l’han presidit la secretària general de l’Esport i de l’Activitat Física, Anna Caula i Paretas, i el president d’FGC, Toni Segarra i Barreto. També hi han participat Astrid Fina i Paredes, esportista paralímpica en la modalitat de snowboard, i Eric Villalón i Fuentes, esportista paralímpic en la modalitat d’esquí alpí, que han compartit la seva experiència en campionats d’esport adaptat.

La secretària general de l’Esport i de l’Activitat Física, Anna Caula, ha subratllat que aquests Mundials “projectaran Catalunya com a país de neu” i el Pirineu com un territori que pot acollir “amb èxit” molts esdeveniments en l’àmbit dels esports d’hivern. Anna Caula ha recordat també l’aposta d’Esportcat per la promoció d’aquestes disciplines entre els més petits, a través del programa Esport Blanc Escolar, que “implica totes les escoles de les nou comarques pirinenques i acosta les modalitats de neu i els valors de la muntanya” a 2.500 alumnes de 3r i 4t de primària, i ha afegit que les proves d’Espot i La Molina són “una oportunitat per avançar en la visibilitat de l’esport adaptat i l’esport femení” i per “nodrir-nos d’aprenentatges nous” amb la presència d’esportistes i persones d’altres països.

Espot i La Molina, seus dels mundials de para esquí i para Snow

Les dues estacions catalanes tenen experiència en la celebració de competicions de caràcter internacional homologades per la FIS i compten amb les condicions idònies per a acollir un certamen d’aquestes característiques. Espot i La Molina tenen un ferm compromís amb la inclusió de les persones que requereixen d’instal·lacions adaptades i treballen per a donar resposta a tots aquells atletes que pateixen discapacitats i han fet de l’esport el seu estil de vida.

Participants i disciplines

A l’edició d’enguany, les proves d’esquí alpí a Espot comptaran amb la participació de 115 atletes de 32 països, i les proves de snowboard a La Molina comptaran amb la participació de 71 atletes de 21 països.

Durant els mundials es disputaran proves en les disciplines de slalom, slalom gegant, alpí combinat, supergegant, descens i slalom paral·lel pel que fa a l’esquí alpí; i snowboard cross i dual banked slalom en la modalitat de snowboard. Les proves d’esquí nòrdic, amb seu a Suècia, es dividiran en les disciplines de cross country i biatló.
Seguiment i informació addicional

El calendari amb horaris i disciplines de cada cursa es pot consultar a https://www.espotesqui.cat/es/paraski2023/ i a lamolina.cat/parasnow2023. Per a més informació, el Press Kit de l’esdeveniment inclou tota la informació detallada, així com descripció de les disciplines que es disputaran a les diferents estacions. Aquesta carpeta serà actualitzada amb la nota de premsa i el contingut audiovisual i d’imatge diari durant l’esdeveniment d’Espot.

Compromís amb l’esport adaptat

FIS Para SnowSports World Championships és un certamen anual impulsat i homologat per la Federació Internacional d’Esquí (FIS). Es tracta d’una competició adaptada a atletes amb discapacitat física, com ara lesions medul·lars, deteriorament de la coordinació o amputacions i problemes de visió.

Els esportistes que hi participen competeixen en tres categories en funció del grau de limitació de l’activitat derivada de la discapacitat que pateixin, seguint un sistema de factors que permet preparar competicions entre atletes amb diferents minusvalideses. Totes les proves es disputaran en les categories masculina i femenina.

Els atletes utilitzaran equipament adaptat a les seves necessitats, ja siguin esquís individuals, esquís adaptats o ajudes ortopèdiques. D’altra banda, els esquiadors i esquiadores amb discapacitat visual que competiran en qualsevol de les disciplines del campionat rebran el suport de guies vidents, que mitjançant senyals sonores els indicaran quin recorregut han de seguir en tot moment.

Espot i La Molina tenen un ferm compromís amb la inclusió de persones amb discapacitat i s’han convertit diverses vegades en la seu de competicions com FIS Para SnowSports World Championships. Enguany, seran amb orgull l’escenari de múltiples proves adaptades, juntament amb l’estació d’esquí d’Östersund, a la regió central de Suècia.

Foto: Albert Canalejo

Write a comment:

*

Your email address will not be published.

Us de cookies

Aquest lloc web fa servir galetes per que tingueu la millor experiència d'usuari. Si continua navegant està donant el seu consentiment per a l'acceptació de les esmentades cookies i l'acceptació de la nostra política de cookies, cliqueu l'enllaç per a més informació. ACEPTAR

Aviso de cookies