Us adjuntem la carta oberta del secretari general de l’Esport i de l’Activitat Física al món de l’esport

En el temps d’incerteses i preocupacions que vivim aquests dies durs, em vull adreçar a tots els ciutadans de Catalunya, i especialment a tot l’esport català, per enviar-vos un missatge de suport i dir-vos que des del Govern fem tots els esforços possibles per estar a l’altura del brutal repte al qual ens enfrontem. Ho fem ara i ho farem en el futur, quan aquesta situació passi i hàgim d’encarar el dia a dia de la reconstrucció de l’activitat que enamora i apassiona els amants de l’esport i l’activitat física. Ens trobem en un període de confinament i, per tant, de contenció de l’activitat esportiva, però això no vol dir que hàgim d’estar aturats, angoixats o deprimits. Vull enviar un missatge d’ànim i encoratjar-vos a actuar per un mateix i per als altres per tal de col·laborar en l’esforç que porta a terme tota la nostra societat per continuar endavant.

Abans que res, m’agradaria fer un agraïment especial, en nom de l’esport català, a tots aquelles persones que estan fent un sobreesforç a primera línia per reduir els efectes de la crisi sanitària provocada pel coronavirus i fer la vida més suportable a la resta. No només em refereixo als professionals de la salut, que estan desplegant un altruisme i una tenacitat admirables, sinó també als treballadors del sector de l’alimentació, als conductors dels transports públics i ambulàncies, als cossos policials, al personal de neteja i a una llarga llista de persones que segueixen treballant sense pràcticament descans i dels quals, ara sí, enmig de les dificultats, veiem la transcendència de la tasca que desenvolupen. Un efecte positiu d’aquesta pandèmia és, doncs, que puguem modificar els nostres valors i prioritats vitals en un sentit favorable.

Les meves paraules les adreço, òbviament, també a l’ampli sector esportiu català, tant públic com privat. Ens teniu al vostre costat ara que ho passeu malament. En primer lloc, començo per l’esport base, la clau de l’èxit del nostre model esportiu, així com els clubs més modestos i els practicants regulars d’activitat física, federats o no. Sóc molt conscient que aquesta crisi representa un entrebanc important per la viabilitat de totes les vostres activitats i que, possiblement, les posen en risc. Us garanteixo que la primera prioritat de la Secretaria General de l’Esport i de l’Activitat Física serà buscar les eines i recursos necessaris per minvar aquest impacte. Ho estem fent ja aquests dies i o continuarem fent quan hàgim superat aquesta fase d’incertesa.

La història de l’esport català ens mostra que la cohesió social ha estat forjada en gran mesura pels moviments associatius esportius, que han treballat compartint esforços per aportar valors i millorar el benestar de la ciutadania. Sou un dels actius socials i de salut més importants que tenim a Catalunya, i el país us necessitarà per recosir els estralls provocats per aquesta pandèmia. Heu d’estar preparats per tornar amb la màxima força possible, i el Govern us acompanyarà en aquest procés. Mentrestant, us demano que mantingueu el contacte entre vosaltres i que canalitzeu l’energia que normalment poseu en l’àmbit esportiu en col·laborar en qualsevol altra activitat útil per a les persones del vostre entorn.

En segon lloc, no puc obviar la frustració que pateix l’esport d’alt rendiment de Catalunya a causa de la suspensió de tota l’activitat competitiva. Un patiment psicològic i social, però amb conseqüències igualment importants en el vessant econòmic per a federacions, clubs, esportistes, directius, tècnics, professionals, etc. En sóc ben conscient. La vostra activitat es basa en un nivell d’exigència altíssim i continu, on un mínim entrebanc -com aquesta aturada obligada- genera aquests sentiments, modifica les vostres rutines de treball i us generar un esforç extra per adaptar-vos a un escenari inèdit.

Vull demanar-vos que, malgrat aquesta frustració i fins que no sigui possible realitzar activitats esportives fora de casa, mantingueu l’actitud que esteu mostrant aquests dies. Com a referents que sou per a la població, esteu donant una imatge positiva de responsabilitat i serenitat, amb empatia i modèstia, confinant-vos com se’ns ha demanat per ajudar a evitar la propagació del virus. Tot suma per sensibilitzar la ciutadania de la importància de combatre junts aquesta malaltia. Gràcies per assumir la situació com ho esteu fent, i penseu que aquesta excepcionalitat un dia s’acabarà, que llavors podreu recuperar les vostres rutines i competicions, i que ens fareu gaudir de nou amb les vostres gestes.

Per acabar, trasllado un missatge a l’alumnat que es prepara per exercir en l’àmbit de l’activitat física i l’esport, a entrenadors i monitors, al personal de les entitats, de la Secretaria General de l’Esport i de l’Activitat Física i centres adscrits –CAR de Sant Cugat, INEFC i Canal Olímpic de Catalunya- i dels centres de tecnificació, així com a tot el teixit industrial i comercial de l’esport, col·lectius que fan rutllar el món de l’esport. Pateixo amb vosaltres la frustració de no poder desenvolupar aquesta feina apassionant, però us demano un esforç per fer pinya amb la resta del país i que us prepareu per sortir amb la màxima energia quan tornem a una certa normalitat. Estic convençut que podrem tenir el sistema en marxa en un temps rècord.

Es diu que en les situacions compromeses és quan millor coneixes les persones. Aquestes jornades llargues i intenses m’estan servint per veure amb satisfacció com ens hem unit contra aquest enemic invisible que ha trasbalsat les nostres vides. Moltes gràcies per la col·laboració que trobo per part de tots vosaltres.

Perquè som un país i fem un gran equip. Ens en sortirem!

Gerard M. Figueras i Albà

Secretari general de l’Esport i de l’Activitat Física

Write a comment:

*

Your email address will not be published.

Us de cookies

Aquest lloc web fa servir galetes per que tingueu la millor experiència d'usuari. Si continua navegant està donant el seu consentiment per a l'acceptació de les esmentades cookies i l'acceptació de la nostra política de cookies, cliqueu l'enllaç per a més informació. ACEPTAR

Aviso de cookies