Què fem?

ACTIVITATS DE COMPETICIÓ


La FCEDF és l’encarregada d’organitzar les competicions de les 14 modalitats esportives adaptades que porta a terme, com ho són l’atletisme, esports d’hivern, hoquei en cadira de rodes elèctrica, natació, petanca, halterofilia, tir olímpic, bàsquet en cadira de rodes, boccia, quad-rugbi, eslàlom, pàdel en cadira de rodes, one-futbol i esgrima. L’activitat de competició de cadascuna d’aquestes modalitats esportives es desenvolupa d’acord al corresponent calendari que engloba les jornades de competició, lligues catalanes, campionats de Catalunya, etc…

Lligues Catalanes
No totes les modalitats esportives adaptades tenen les seves corresponents lligues catalanes. Només en el cas de determinats esports adaptats com és el cas del bàsquet, el hoquei en cadira de rodes elèctrica, natació, rugbi en cadira de rodes, pàdel en cadira de rodes, boccia i eslàlom. La FCEDF és l’encarregada d’organitzar cadascuna d’aquestes lligues, exceptuant les dues darreres que estan liderades per la FECPC, establint un calendari d’acord amb la resta de competicions d’àmbit estatal i internacional. El nostre equip tècnic és el responsable d´organitzar les lligues així com de planificar les jornades posant-se en contacte amb els clubs, ajuntaments i altres entitats que aporten la infraestructura necessària, com les instal·lacions, la participació d’esportistes i altres activitats de suport que fan possible el seu desenvolupament.

Campionats de Catalunya
La FCEDF és l’encarregada d’establir el calendari i organitzar els corresponents campionats de Catalunya de cadascun dels esports adaptats.

Jocs Catalans
Aquesta és la nova fórmula per la que aposta la FCEDF des del 2008. Es tracta d’englobar en una mateixa localitat (o en diverses de properes) varies modalitats esportives amb l’objectiu de celebrar els corresponents campionats de Catalunya i finals de lligues catalanes aprofitant les mateixes infraestructures i instal·lacions.

ACTIVITATS DE PROMOCIÓ

Escoles d’Iniciació a l’Esport Adaptat

A través de les escoles d’Iniciació Esportiva Adaptada, es vol donar la possibilitat a totes aquelles persones que volen iniciar-se en la pràctica d’algun esport adaptat per tal de poder-lo conèixer de la mà dels tècnics de la federació, facilitant el material adaptat necessari per tal de poder-lo practicar.

L’objectiu de la Federació és que aquestes escoles vagin creixent tant pel que fa al nombre de participants com dels esports que es puguin practicar, fent possible una oferta cada vegada més àmplia facilitant la pràctica de l’esport adaptat als nous esportistes.

Esport Adaptat a l’Escola (Dia Paralimpic)

El programa d’Esport Adaptat a l’Escola és un projecte de divulgació i promoció als centres educatius, per tal de donar a conèixer l’esport per a persones amb discapacitat a l’alumnat en etapa formativa. La Federació un cop iniciat els contactes amb les escoles interessades mobilitza un equip tècnic i esportistes, proporcionant el material esportiu adaptat necessari  per tal de desenvolupar l’activitat. El dia paralímpic a l’escola s’ha convertit en una eina divulgativa molt efectiva tant per la quantitat de persones que han pres part en les nombroses jornades, com per la població a la que arriba.

PROGRAMES ASSISTENCIALS

PROGRAMA HOSPISPORT
El programa Hospi Sport és un Programa Rehabilitador per a persones amb una discapacitat física ingressades, o recentment donades d’alta, dels Hospitals Públics catalans adscrits al programa o d’altres entitats que treballin per a persones amb discapacitat. L’objectiu és presentar i apropar les activitats físiques  amb l’objectiu de treballar la mobilitat, la força, l’agilitat entre d’altres condicions físiques tan importants per aconseguir una millora de l’autonomia i la qualitat de vida de la persona amb una discapacitat física, usuària o no de cadira de rodes. Aquesta Federació  organitza i coordina els diferents components de les activitats: instal·lacions municipals, transport per les persones, tècnics especialitzats i material esportiu, tot això adaptat per a que els/les nostres usuaris/es puguin gaudir d’una activitat de caire terapèutic.
Aquestes activitats ofereixen als usuaris, a més a més de la millora de la seva mobilitat, una oportunitat de sortir del centre hospitalari abans de l’alta mèdica. Tenir contacte amb el medi que els envolta, relacionar-se amb d’altres usuaris, millorar la seva mobilitat amb la cadira i en les transferències.  En definitiva, presentem l’activitat física adaptada com una eina de millora de la salut, de l’autonomia, la normalització social, evitar el sedentarisme, control del pes corporal, treballar la mobilitat articular, ocupació del temps de lleure i, en definitiva, del benestar general de la persona i la qualitat de vida de la persona discapacitada.

VOLUNTARIAT
La voluntat de la Federació Catalana d’Esports de Persones amb Discapacitat Física és aconseguir un grup de persones disposades a col·laborar en les activitats que es porten a terme des d’aquí, proporcionant ajuda a les persones amb discapacitats, en els diferents àmbits d’actuació ja sigui a nivell de promoció i sensibilització, programes de rehabilitació, organització d´esdeveniments esportius, competició i les escoles d´iniciació a l´esport adaptat. Creiem que implicant a les persones fent-les participar activament en les activitats que es porten  a terme des d´ aquí és la millor forma d’aconseguir una millor integració del nostre col·lectiu. D’una banda es dóna a conèixer l’esport adaptat i de la mateixa manera la participació activa del voluntariat permet una major motivació, fent créixer de retruc el seu grau d’implicació en les activitats.

TRANSPORT ADAPTAT
La voluntat de la Federació Catalana d’Esports de Persones amb Discapacitat Física és promocionar el servei de transport adaptat per a les persones amb discapacitat, ja que el transport adaptat a més de constituir una eina essencial per a la nostra entitat per al recolzament de les nostres activitats a nivell de promoció, actuacions de promoció i sensibilització, programes de rehabilitació, organizació d´esdeveniment esportius, escoles d´iniciació a l´esport tal i com abans hem esmentat, també suposaria poder oferir el servei al col·lectiu de persones amb discapacitat en general.
Aquest servei millora substancialment l’autonomia del col·lectiu, donat que acostuma a tenir un cost elevat en el moment de contractar-lo. L’estructura organitzativa comprèn entre dos i tres conductors a més d’una persona encarregada d’establir les rutes d’acord amb les necessitats de tots els usuaris del servei, i que a més es farà càrrec de la gestió del servei. L’activitat es realitza tots els dies entre setmana de dilluns a divendres per als usuaris que tinguin activitats diàries i els caps de setmana es destinarà als desplaçaments fruit de les activitats i dels esdeveniments esportius de la federació.